7 amestecuri exotice de mirodenii pe care trebuie să le încerci

Pe langa piper, curry, ierburi de Provence sau chili, exista o lume intreaga de mirodenii exotice de descoperit. Iata cateva dintre ele care sa te inspire.

Argentina- Chimichurri. Chimichurri nu este chiar un amestec de mirodenii propriu-zis, ci mai degraba un sos care se prepara cu ierburi proaspete. In Argentina se serveste alaturi de carne la gratar si este pur si simplu delicios. Il poti prepara si tu la tine acasa, cu busuioc, oregano, patrunjel, cimbru, sare de mare, pudra de usturoi, fulgi de ardei iute pe care sa le amesteci cu o jumatate de ceasca de ulei de masline si cu 3 linguri de otet rosu.

Siria- Za’taar. Este vorba despre o mirodenie foarte parfumata, cu gust de erbacee, destul de puternic. Acest lucru se datoreaza sumacului, un ingredient exotic. Se foloseste pe carnea rosie, pe carnea de pui sau pe peste, dar este la fel de buna folosita si in sosuri precum tzatziki, incorporat intr-o salata de paste sau presarat peste legumele la gratar. Pe langa sumac, mai contine si cimbru si seminte de susan.

Japonia- Gomasio. Am putea spune despre gomasio ca este o sare asezonata, dar nu este chiar asa. Din cauza algelor si mai ales a celor care au fost preparate pe gratar, aceasta mirodenie are un gust pronuntat de mineral, iodat. Se poate folosi in orez, cu peste sau in supele asiatice. Iar unele persoane o folosesc chiar si pe sandvisuri. Contine seminte de susan, fulgi de alge si sare de mare grunjoasa.

Egipt- Dukkah. Este un amestec de mirodenii si de nuci extrem de delicios si absolut irezistibil. Se foloseste cel mai adesea, pentru a conferi o crusta alimentelor, mai ales carnii. Dar se poate folosi si in preparatele pe baza de legume, paste sau alaturi de bucatele de feta. Se poate servi cu paine si ulei de masline. Contine nuci de Grenoble, alune, seminte de susan, coriandru, chimion, sare de mare, piper negru si ienibahar.

Maroc- Ras el Hanout. Nu este un amestec foarte picant, ci mai degraba unul aromat, cu cele mai complexe savori. Contine mirodenii clasice precum scortisoara, cuisoarele, cardamomul sau ghimbirul. Se poate folosi pentru a marina carnea, in tocanite sau tajine.

India- Grama masala. Garam masala inseamna pur si simplu, « mirodenii calde ». Se poate folosi in supe, la oua, in tocanite si contine ardei iute, chimion, cuisoare, coriandu, cardamom, scortisoara si seminte de piper negru.

Jamaica- Jerk. Este foarte picant. Dar nu este doar foarte picant, ci si extrem de savuros. Are savori caraibiene usor dulci. Se foloseste mai ales la puiul preparat pe gratar. Contine scortisoara, piper negru, cimbru, ienibahar, pudra de usturoi, pudra de ardei iute, nucsoara, pudra de ceapa si paprika.

Lasă un răspuns