Trebuie să cumparăm un smartphone 5G? Este util sau nu?

Smartphone-urile compatibile 5G sunt pe cale sa se democratizeze odata cu anuntarea mai multor modele in timpul MWC de la Barcelona. Insa, pentru moment, 5G nu pare sa prezinte interes pentru operatorii din Europa. Sau sa fie altul motivul?

Daca este sa ne luam dupa congresul MWC de la Barcelona, atunci 5G reprezinta noua tendinta in materie de telefoane mobile. Numerosi sunt constructorii care si-au prezentat sau anuntat deja cel putin un model de smartphone compatibil 5G. Un sfat insa – nu va precipitati, pentru moment 5G nu foloseste la prea mare lucru. In Europa in special.

Cei de la Orange Franta spre exemplu au constatat faptul ca Franta are deja un an interziere in tehnologia 5G. Acestia arata cu degetul procesul de atribuire al frecventelor care se lungeste pe zi ce trece. In realitate, licitatiile nici macar nu au inceput in Europa. Va trebui sa asteptam toamna anului 2019 pentru ca tarile sa fie pregatite pentru lansarea licitatiilor. In aceasta perioda, unii operatori din SUA si din Coreea de Sud au lansat deja primele oferte.

Se pare ca primele pachete 5G isi vor face aparitia in Europa abia in 2020. Majoritatea utilizatorilor nu vor putea profita de 5G cu adevarat decat incepand cu anul viitor. Conform Arcep va trebui sa se astepte anul 2025, cel putin Franta, pentru o dotare a infrastructurii 5G cu adevarat eficienta in marile orase. Pentru zonele cu o populatie mai mica, in zona rurala spre exemplu nici nu poate fi vorba inca de 5G. Chiar daca iti pastrezi noul smartphone 5G timp de 3-4 ani spre exemplu sa nu iti imaginezi ca pe viitor reteaua va functiona la parametri maximi sau sa obtii debite superioare celei 4G. Cel putin pentru moment. De aceea, achizitionarea unui telefon 5G in 2019 nu prea are sens.

In plus, pretul telefoanelor 5G este exagerat. Spre exemplu, Huawei Mate X costa 2300 de euro si Galaxy Fold costa 2000 de euro. Pretul este influentat bineinteles si de ecranul pliabil nu neaparat de compatibilitatea 5G. Pete Lau marturisea spre exemplu ca OnePlus 5G va costa cu 200-300 de dolari mai mult decat OnePlus 6T. Presedintele marcii chinezesti a precizat mai apoi ca a facut tot posibilul sa ramana la un pret de vanzare sub 1000 de dolari.

De mentionat o alternativa – Xiaomi Mi Mix 3 5G va fi disponibil incepand cu 599 de euro, un pret mult mai abordabil deja decat cel anuntat de concurenta. In plus, este vorba despre un smartphone foarte bun, despre evolutia lui Mi Mix 3 standard lansat in al doilea semestru al anului 2019.

Insa, de ce toti fabricantii isi anunta cu sarle si trambite noile telefoane 5G daca toata lumea afirma ca achizitionarea lor nu are niciun sens pentru moment? Marcile sunt perfect constiente ca nu vor face recorduri de vanzari, in orice caz, nu acum. Insa acest lucru le permite sa se impuna drept precursori ai tehnologiei in ochii consumatorilor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?